pondělí 4. dubna 2011

MINORITNÍ FONOTÉKA II.: Natalie Portman Uncensored Rap

V dnešním pokračování přibrousíme na pilu. Minule jsme byli lyričtí, tak do toho dnes říznem. Řízný rap od Bc. Portmanové, absolventky studia psychologie na Harvardu, nám dá nahlédnout do světa křehké ženské duše. Navíc okouzlující.


(Klip zde. To nahoře je nezobrazený odkaz do Youtube. Asi autorský práva, či co. Bez titulků zde.)

Slavná herečka s kořeny v Izraeli o sobě dala vědět už ve svých 12 letech, kdy si s Jeanem Reno zahrála v Leónovi. Tím se jemně vracíme k předchozímu dílu fonotéky, ale zpět. Od té doby si střihla řadu dalších větších či menších rolí, pak si ale oholila hlavu, což byl v životě jemné slečny silný zásah. Vydala se proto na dráhu vědy a proslavila se výrokem: "raději budu vzdělaná, než slavná" (zde, zde a zde). Zdálo se, že světla reflektorů ji přestala přitahovat a Bc. Portmanová započne akademickou kariéru. Ale nebylo tomu tak.

V této nekorektní rubrice, kterou čekají ještě velmi pěkné kousky, se nebudeme věnovat slečně, ale klipu samotnému. A opět více příběhu, než hudbě. Tenhle klip mne oslovil především pro již zmíněnou říznost. Černobílé zpracování tento dojem ještě umocňuje a nechává tak více vyznít syrovému podání písně. To navíc zpočátku kontrastuje s druhým plánem klipu, kdy se na pozadí písně odehrávají prostřihy z uhlazeného studia se slizce žoviálním moderátorem. Máme tedy první dva atributy klipu: rozpolcenost a agresivita.

Již v úvodu klipu svému, nejspíš partnerovi, který ji potěší lichotkou "bláznivá slepice" vmete do tváře "zavři pusu a vykuř mi péro". Což je pozoruhodné, neboť Natálka nemá penis, a i kdyby si ho připnula, což nelze vyloučit, těžko by jí to její partner mohl udělat se zavřenou pusou. Vykouřit péro by jí měly i děti v další moderátorově otázce. Pokračuje další série nevhodného výraziva a Natálii vidíme kopat do všeho kolem sebe. Že ale Natálka není žádná křehotinka zjistíme v 1:04 minutě, kde si elegantním pohybem rozfláká flašku o hlavu. Kdo to zkoušel, ví, co to znamená (já ne!). A kdo někdy něco točil, dokáže si to představit ještě dál. Ale předpokládejme, že to byla atrapa.

Pokračujeme plavně ke zprávě z harvardských studií a dostáváme se k vysněnému princi na konci pohádky. Samozřejmě, že má nordický vzhled a na hlavně rozkošnou helmu se dvěma velkými rohy. S tím pak celý příběh uzavře poté, co o moderátora ze začátku rozmlátí židli se slovy: žádné další otázky. Touto scénou se obě polohy klipu spojují, protože křehká květinka ukázala, že si dokáže zjednat respekt.

V podstatě jsme tedy svědky očividně a na vlastní uši rozpolcené osobnosti, a to jak té herecké v klipu, tak i osobnostní, když vezmeme v úvahu Natálčin život. A právě tato rozpolcenost, zdánlivá, se v závěru klipu prolne do harmonického dokonalého soužití rebelky a udatného muže, lichotníka, milovníka (Natálko, jsi prdelatá děvka), který si ji odvede do své říše. Mimochodem, když dvanáctiletá Natálka hrála v Leónovi, nepřála si, aby její role kouřila. Mohlo to mít negativní dopad na její vrstevníky. Ale nakonec svolila, když režisér přepsal scénář a doplnil, že Natálka ve filmu kouřit přestane.

Do této Minoritní fonotéky tento klip zařazuji proto, že je prostě dobrej. Líbí se mi. Doporučuji volume doprava a příští týden na viděnou, na slyšenou a na čtenou.


REKLAMNÍ ZNĚLKA

Od pondělí 4.4. otevíráme již od 8:00. Doďte na snídaňu.

KONEC REKLAMNÍ ZNĚLKY

Žádné komentáře:

Okomentovat

Středa

Středa
ro-zmazaná skupina Steiner, na své pravidelné středeční peńi